KYC - Objašnjene kako ga kompanija sprovodi

Here everyone can state their opinions on Onecoin/Onelife ecosystem. You are free to critique flaws or praise the good sides of the vision. Any hatred will be removed.
Post Reply
Igorkrnic
Site Admin
Posts: 1857
Joined: Wed Jun 14, 2017 7:47 pm

KYC - Objašnjene kako ga kompanija sprovodi

Post by Igorkrnic » Mon Oct 09, 2017 6:28 pm

Napomena. Ovo je hrvatski prevod Siniše Munjasa sa originalnog članka na engleskom jeziku koji se nalazi ovde.

Kao što nam je poznato, OneCoin je jedina kriptovaluta koja je doista implementirala KYC (Know Your Costumer – Upoznaj svoju mušteriju) u sam blockchain, dok se ostale decentralizirane kriptovalute pridržavaju KYCa samo na razini razmjene za fiat depozit.
Kripto – kripto je anoniman i ne može se pratiti od strane vlasti. OneCoin će ovo revolucionizirati kad postane javan.
Bez obzira, možete vidjeti mnoge mrzitelje i kritičare da diskreditiraju OneCoin KYC proceduru. Razlog tome je da su primili OneLife prijave na račun od raznih žrtava za svoju anti OneCoin propagandu, a ti OneCoin korisnici nisu završili KYC proceduru pa su mrzitelji mogli isprobati neke operacije s OneLife računima koji NISU KYC-Odobreni.

U jednom od svojih govora, glavni direktor Pierre Arens navodi da su sve transakcije unutar OneCoin blockchaina KYC verificirane, a budući da su mrzitelji mogli kupiti kupone s ne-KYC-odobrenim računima, oni izjavljuju da KYC uopće ne radi.
No čini se da ih zbunjuje izraz kyc-verificiran i "potreban status", kyc-odobren, a to je upravljano od strane kompanije.
Prema tome, sve transakcije unutar blockchaina su KYC Verificirane, a radi se o tom da trenutno ne trebaju sve transakcije vašeg računa biti KYC-Odobrene.

Da pojasnim kako kompanija obrađuje KYC. Oni ga zapravo nisu izmislili, samo ga provode u punoj mjeri.
KYC i eKYC samo je segment CDD (Costumer Due Diligence) procesa i zakoni predviđaju da institucije moraju:
- ustanoviti indentitet mušterije,
- razumjeti prirodu mušterijinih aktivnosti (primarni cilj je utvrditi da je izvor mušterijinih sredstava legalan,
- procjeniti rizik od pranja novca povezan s tom mušterijom u svrhu praćenja aktivnosti mušterije,

Sve se ovo ne događa samo s odobrenjem osobnih dokumenata već postoji potraga u PEPu i listama sankcije, indentifikacija putem raznih alata – eKYC, medijska pretraga, pretraživanje osobe – UBO, nadzor, utvrđivanje pragova, ograničenja.

Sad postoje nove smjernice koje su uspostavile KYCC (know your customer's customer – upoznaj mušeriju svoje mušterije) i prenesle te zahtjeve na sljedeću razinu pa se sad gleda s kim tvoja mušterija surađuje, njihovi izvori sredstava i njihova zakonitost i rizik da ove treće strane ne peru novac. Zapravo, postoje tri faze pranja novca: položaj, raslojavanje i integracija.

CDD proces je spor (osim ako nije automatiziran, ali vidjet ćemo zašto ovo još nije automatizirano u OneCoinu) i u procesu uspostavljanja – ako zahtjevaju da se KYC dokumenti odobre, spriječili bi želju ljudi da se pridružuju, a to nije dobra poslovna odluka u ovoj ICO fazi (dobro za odvjetnike). Ovo je u praksi posvuda u svijetu.

KYC Odobren status je obavezan za:
- Rookies račune ako su smrznuti, traže se osobni dokumenti da bi se reaktivirao račun
- Novčane isplate, jer, ako ne znate svoju mušteriju, prema propisima je zabranjeno uspostavljanje odnosa, plaćanje gotovinom je pravilom zabranjeno, osim ako važan razlog ne dopušta iznimku i tek nakon strogog praćenja njihovog internog Vodiča za Procedure Upravljanja Novcem.

Postoji određeni termin i/ili prag ili slučaj gdje kompanija zahtjeva osobne dokumente:
Nova faza raslojavanja je prijenos između računa. Provodili su praćenje i pragove i neke restrikcije između zemalja da bi se ublažio rizik za financiranje terorizma (od zemlje do zemlje).

Najopasnija faza je integracija i ne dopuštamo povlačenje sredstava bez da je CDD izvršen, temeljeno na pristupu na bazi rizika i obavezno je da su KYC dokumenti u ovoj fazi odobreni, pa je prema tome generalni direktor rekao da su sve transakcije KYC verificirane.
Što se tiče Coina, oni trenutno ne mogu izaći iz sustava. KYC-Odobren status nije obavezan, ali postoji mnogo ograničenja za prijenos coina. Dakle, s coinima u toj fazi "integracije" sa kyc-odobrenim statusom ne može se ostvariti pa je prema tome trenutno nepotrebno imati odobrene dokumente.

No njihov je cilj da su sigurni tko je iza računa čak i za dokumente bez odobrenja, pa upotrebljavaju eKYC (dostupan u nekoliko zemalja) i ostale softverske proizvode za utvrđivanje identiteta (telefonsko podudaranje, email podudaranje, medijsko pretraživanje, pretraživanje entiteta).
Važno je shvatiti da je pogrešno pretpostaviti da, ako je KYC status potreban da se odobri, da kompanija ne zna tko stoji iza računa. Zato je važno pojasniti da je KYC samo segment CDD procesa.

»Šta ako se dogodi krađa identiteta?« Čak iako imaju KYC – to ne znači da se iza tog računa nalazi upravo ta osoba, no njihov posao je da znaju njihovu stvarnu mušteriju i ako otkriju prevaranta, da ga prijave vlastima. Svaka se kompanija nosi s takvim mogućim scenarijem.
Cjelokupni CDD proces je baziran na razumjevanju prirode i svrhe odnosa s mušterijom i razvoju profila rizika mušterije koji je u samom srcu smanjenja rizika financijskog kriminala i strategija prevencije reguliranih poduzeća.
Trenutno pokušavaju proširiti iste korake i procedure od Know Your Customer na cijelu mrežu relacija, jer OLN ne može prihvatiti veći rizik prevare i nepridržavanja kompilacijskog plana.

Dakle, najvažniji je zaključak da su CDD, KYC/KYB i KYCC nezaustavljivi trendovi i pametne kompanije trebaju sad isposlovati učinkovitu strategiju da se postave za novu stvarnost.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests